Smiths Road, Lake Russell

Designed by: Build by the Sea & LAB Design

Construction Type: Architectural custom home

Project management: Design, council applications, construction of new dwelling and landscaping

Client brief: Rural Holiday Retreat with seamless transition to enhance the idyllic rural setting

Awards: Winner 2017 HIA NSW Region Affordable Housing

 

NSW_HA17_WINNER_logo_AFFORDABLE

Design Features

This granny flat sized holiday apartment has been designed to optimise luxury, space and the view.

The living space opens up from the entrance through to the deck and features the following beautiful touches to emphasise elegance:

  • Waterfall stone top
  • Polytech printless custom cabinetry
  • Floating timber shelving
  • Handcrafted tallowwood dining table
  • Tallow Wood T&G flooring
  • Large double glazed windows and doors.

The ensuite mirrors these features with the bedroom feeling like its’ own retreat. It features a built in daybed with underneath storage and generous windows to optimise the lake view.

The external finishes feature:

  • Designer Series CSR – Jaggered outline the bedroom
  • Fielders Longline 305 flows from walls to roof
  • James Hardy – Stria cladding wraps the main building

The front porch area uses stone and wood elements to tie it into the main building. The flooring is an exposed aggregate finish which is bordered with river stone filled gabion baskets and handcrafted timber tops.

All the handcrafted timber in this project was designed and crafted by the Build by the Sea carpentry team.

See more custom built homes here